Clubhistorie

RKSV Juliana is officieel opgericht op 1 augustus 1919. De Millse voetbalclub dankt haar naam aan prinses Juliana die op het moment van de oprichting tien jaar oud is. Het sportpark aan de Langenboomseweg dat in 2001 in gebruik wordt genomen is eveneens naar de voormalig Koningin der Nederlanden vernoemd.  

Voor 1919

De Millse voetbalgeschiedenis gaat terug tot het jaar 1917. Twee jaar voor de officiële oprichting van Juliana trappen enkele sportieve Millenaren al tegen een bal onder de naam MVV. Vlakbij ‘de Kuulen’ wordt een stuk heide getransformeerd tot voetbalveld, waarbij  gekapte dennenbomen als doelpalen dienstdoen. 

Foto 1
De Goede Hoop is de plek waar omstreeks 1919 de eerste plannen voor een Millse voetbalclub worden gesmeed. 

1919 

Op steeds meer plekken in Mill beginnen (jonge) mensen met voetballen. De kiem voor de oprichting van Juliana wordt gelegd aan de huidige Parallelweg. Bij schoenenfabriek “De Goede Hoop” komt Gravenaar Karel Reffelthrat werken die tevens scheidsrechter en  voetbaltrainer is. Op 1 augustus 1919 geeft kapelaan Sprengers goedkeuring voor de oprichting van Juliana.

Foto 2
Het eerste elftal van Juliana begin jaren ’20 met onder andere oprichter Karel Re
ffelthrat in de gelederen. 

1924

Juliana treedt toe tot een competitie genaamd kring Maasbuurt, een initiatief van verschillende voetbalclubs uit de regio met Vitesse uit Gennep als stuwende kracht. Vier jaar na de oprichting viert Juliana haar eerste kampioenschap in de J-klasse. Als de club in 1924 haar vijfjarig bestaan viert, wordt Thij Lamers aangewezen als de eerste officiële voorzitter van de vereniging. 

Foto 3
In 1923 viert Juliana het eerste kampioenschap uit de clubhistorie.

1931

Van een sportpark is in de begindagen nog nauwelijks sprake. De Vorleweg wordt verlaten en via enkele omwegen komt Juliana in 1931 aan de Julianastraat terecht.  De keuken van postbode Linders doet dienst als kleedlokaal en de beste kamer is bestemd voor de scheidsrechter. Hij mag zelfs mee-eten bij de familie. Volgens de Graafsche courant is er plaats voor ruim 400 enthousiaste fans.  

Hup hup hup
Leve de voetbalclub
Jongens ga opzij
Want Juliana komt voorbij

Foto 4
De clubkleuren van Juliana zijn tot de tweede wereloorlog rood en zwart. Hier poseert ‘Ut twet’ in de gestreepte tenues.

1939

In de oorlogsjaren staat het voetbal in Mill op een laag pitje. "Helaas is zowel bij de spelers als bij de toeschouwers de voetbal in onmin geraakt”, valt in de eerste Juliana Goals van na de oorlog te lezen. Op bevel van de bezetter verandert Juliana tijdelijk de naam in Mill’19. Uit protest wijzigt Juliana de zwart-rode clubkleuren (de kleuren van de gehate NSB) in het huidige blauw-wit.  

Foto 5
Het sportpark aan de Juliana-straat heeft vlak voor het begin van de tweede wereldoorlog  al verschillende sponsorborden rond het veld. 

1944

Na de bevrijding voetbalt Juliana verschillende wedstrijden tegen Engelse soldaten, totdat het terrein aan de Julianastraat door de geallieerden in gebruik wordt genomen als uitvalsbasis voor de strijd in Overloon. In november 1944 komen zelfs Koning Georg VI van Engeland en veldmaarschalk Montgomery naar Mill om hun troepen te inspecteren. 

Foto 6
Veldmaarschalk Montgomery en Koning George VI van Engeland inspecteren het speelveld van Juliana

1947

Een van de eerste jeugdtrainers in de periode na de Tweede Wereldoorlog is Toon Selten – de naamgever van de huidige Toon Selten beker die traditioneel wordt uitgereikt aan de sportman van het jaar. In 1946 verschijnt bovendien voor het eerst de Juliana Goals. Een jaar later volgt nog een uniek feit: Juliana is op 27 december 1947 de eerste kampioen van heel Nederland!

 Foto 7
In de eerste jaren na de oorlog blijft Juliana korte tijd spelen als MVV ’19. In het seizoen 1947-1948 is de club de eerste kampioen van Nederland.

1957

In 1951 wisselt Juliana opnieuw van onderkomen. Na vier jaar aan de Kolk gespeeld te hebben, verhuist de club naar de Wanroyseweg waar het bijna een halve eeuw blijft. Een van de smaakmakers van Juliana is Jan van Boxtel. Hij wordt in het seizoen 1957-1958 de eerste profvoetballer van Juliana. De linksbuiten vertrekt naar N.E.C.  

Foto 8
Jan van Boxtel (hier op de foto met N.E.C.) is de eerste profvoetballer van Juliana

1965

Het seizoen 1964-1965 opent met de derby tegen SES uit Langenboom die door een recordaantal van 2500 toeschouwers wordt bezocht. Zowel Juliana 1 als Juliana 2 eindigen het seizoen bovenaan in hun klasse. In 1965 wordt tevens de laatste hand gelegd aan de tribune van de accommodatie aan de Wanroyseweg, een jaar later gevolgd door de oplevering van de kantine.  

Foto 9
De bouw van de tribune en voetbalkantine van de accommodatie aan de Wanroyseweg naderen hun voltooiing.

1978

Voor het eerst in de geschiedenis van Juliana verbindt een sponsor zich aan het eerste elftal. PAL-international schenkt de Millse voetballers trainingspakken.  De eerste successen laten niet lang op zich wachten. Juliana 1 wordt tweemaal achtereen kampioen en promoveert naar de tweede klasse, het hoogste niveau waarop de club in haar bestaan is uitgekomen.

Foto 10
Het beste Juliana-team ooit op de foto in de trainingspakken van PAL-international, de eerste teamsponsor uit de geschiedenis van de Millse voetbalclub.

1986

Juliana trekt er in de jaren ’70 en ’80 geregeld op uit. Het eerste elftal speelt onder meer wedstrijden in Duitsland en Engeland, ook komt de latere kampioen AZ ’67 in 1980 op bezoek in Mill. Daarnaast is deelname van de D-jeugd aan de  kampen van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie (NKS) een traditie. In 1986 neemt Juliana voor het eerst de organisatie van een eigen voetbalkamp op zich. 

Foto 11
Al in 1986 organiseert Juliana voor het eerst een afsluitingsweekend voor de jeugdleden van de vereniging.

1992

Voor het eerst sinds 1979 is Juliana 1 weer eens de sterkste in de competitie. Na een aantal magere jaren wordt het eerste elftal kampioen in de eerste klasse 106 Maasbuurt en promoveert naar de vierde klasse KNVB. In 1992 wordt tevens gestart met het Juliana Tourspel, waarmee geld wordt ingezameld voor de jeugd van de vereniging.


Foto 12
Na een aantal magere jaren wordt Juliana 1 in 1992 voor het eerst in meer dan tien jaar weer eens kampioen.

1994

Juliana bestaat in 1994 75 jaar. Het jubileum wordt groots gevierd, onder meer met een wedstrijd tegen PSV met onder andere Jan Wouters, Luc Nilis en de Braziliaanse Ronaldo in de gelederen.  De Millse voetballers houden de schade beperkt (0-3). Ook verschijnt er een jubileumboek waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de geschiedenis van Juliana.

2001

De prestaties van het eerste elftal vallen vlak na de eeuwwisseling behoorlijk tegen – in  het seizoen 2001-2002 degradeert Juliana 1 zelfs naar de zesde klasse.  Een jaar eerder heeft Juliana het sportpark aan de Wanroyseweg ingeruild voor een nieuw onderkomen. Sportpark Juliana aan de Langenboomseweg geldt tot op de dag van vandaag als één van de mooiste van de regio.

accommodatie02
In 2001 maakt Juliana de gang naar de Langenboomseweg. De tribune met blauwe kuipstoeltjes is een lust voor het oog.

2007

In 1971 is er reeds een start gemaakt met vrouwenvoetbal in Mill, in het nieuwe millennium is er voor het eerst ook sprake van meisjesvoetbal. Meisjes én jongens spelen in het paasweekeinde traditioneel mee om de Easter Open. Op 6 april 2007 vindt op het Millse sportpark de feestelijke opening van het grootste paasvoetbaltoernooi van Europa plaats.

Foto 15
Juliana verzorgt in 2007 de openingsceremonie van de Easter Open, het grootste paasvoetbaltoernooi van Europa.

2010

Het 90-jarig bestaan van de vereniging in 2009 wordt een seizoen later opgeluisterd met promotie naar de derde klasse, daarmee bereikt Juliana 1 het hoogste niveau sinds 1983. In Vierlingsbeek wordt Sparta ’18 uit Sevenum verslagen (3-0). Na twee opeenvolgende degradaties in de jaren daarna keert Juliana in 2013 terug in de vierde klasse, waarin het tot de dag van vandaag uitkomt.

Deel pagina met

Juliana feliciteert

Clubgegevens

RKSV Juliana, Mill

RKSV Juliana is opgericht op 1 augustus 1919 en onderscheiden met de Koninklijke Erepenning tijdens het 75-jarige jubileum in 1994.

Adres sportpark:
Langenboomseweg 7
5451 JH Mill
0485-452139
Plan uw route
Postadres:
Molenstraat 6 
5451 BC Mill
06-36198697
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.