Erelid: Toon van de Ligt

rsz toonim

Toon was geen typisch "Juliana man" in de zin van het doorlopen van alle jeugd categorieën, senioren etc. Toon zal ook niet herinnerd worden als groot speler. Sterker nog Toon heeft nooit het blauw-wit van Juliana gedragen, en heeft nooit voor Juliana gevoetbald. Desondanks is Toon voor Juliana een zeer markant persoon geworden, getuige zijn erelidmaatschap.

Toon kwam pas laat bij Juliana. Nadat vlak na de algemene leden vergadering van 2 juli 1987 het voltallige bestuur aftrad werd een commissie van wijzen in het leven geroepen, met de opdracht een nieuw bestuur te vormen. Deze commissie heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Toon bij Juliana terecht kwam. Op 27 november 1987 kwam er, op een ingelaste algemene leden vergadering, een verkiezing voor een nieuw bestuur. Dit nieuwe bestuur, deels gevormd uit leden van het oude bestuur die waren blijven functioneren, kreeg als nieuwe voorzitter Toon van de Ligt. Hiermee begon Toons lidmaatschap van Juliana dus meteen op de hoogste post. Tijdens het voorstellen zei Toon: "Ik ben 46 jaar, al 22 jaar woonachtig in Mill, met vrouw en 2 kinderen. Ik heb gevoetbald bij de Willy's en ben ongeveer 6 jaar scheidsrechter geweest. Ik heb ook meegewerkt aan het clubblad "Willy's Venster", en heb vele leidende functies gehad".

Toon trof een enigszins verdeelde vereniging aan, die weer tot een eenheid gesmeed moest worden. Dat lukte alweer vrij snel, en dat was ook nodig. Al snel kwam namelijk een lastig dossier op zijn pad. De gemeente had haar oog laten vallen op het Juliana terrein aan de Wanroijseweg, en wilde hier industrie gaan vestigen. Juliana diende dus te verhuizen naar een nieuwe locatie. Toon moest dit samen met zijn bestuur zien te managen. Toon heeft dit dossier zeer voortvarend opgepakt, het werd echter ook een gevecht van de lange adem. Vele vergaderingen, overleggen, crisissen en soms zelfs dreigementen zijn gepasseerd alvorens een nieuwe locatie werd gevonden, en alle seinen op groen stonden om te komen tot een nieuw sportpark. Mede door, of misschien zelfs wel door Toons vasthoudendheid en volharding kwam dit uiteindelijk tot stand. Ons prachtige huidige sportpark toont wel aan dat Toon Juliana's huid duur heeft verkocht, en het onderste uit de kan heeft weten te halen. Na 20 jaar kunnen we daar nog steeds met volle teugen van genieten, en menig collega vereniging is nog steeds jaloers op ons.

Nadat het sportpark in 2001 in gebruik werd genomen zat Toon's taak als voorzitter erop, in oktober 2002 heeft hij dan ook de voorzittershamer overgedragen. Voor Toon was dit echter geen reden om afscheid te nemen van Juliana. Met de ingebruikname van het sportpark werd Juliana namelijk ook geprivatiseerd. Er moest derhalve een commissie van beheer en onderhoud (CBO) komen, die moest gaan zorgdragen voor het behoud van het sportpark. Daarvoor moesten ook de fondsen gereserveerd worden voor vervanging en onderhoud. Toon heeft hiervoor de hele structuur opgezet, en altijd er voor zorg gedragen dat dit goed functioneerde. Mede daardoor is Juliana financieel gezond, en kan het nog steeds de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Daarnaast verzorgde Toon al die jaren het reilen en zeilen rondom het kassagebeuren en de verkoop van loten en donateurskaarten.

Dat Toons werk binnen de vereniging niet onopgemerkt is, werd duidelijk gemaakt door het aan Toon toekennen van het erelidmaatschap, kort nadat hij was terug getreden van het voorzitterschap. Ook is Toons naam in ons clubgebouw vereeuwigd in de vorm van de plaquette voor de eerstesteenlegging. Toon is ook al die jaren steeds trouw toeschouwer geweest op de zondagmiddag. Het gebeurde slechts zeer zelden dat Toon verstek liet gaan. Toen echter zijn ziekte zich openbaarde was het voor Toon al snel duidelijk dat hij daar al zijn tijd daar voor nodig zou hebben, en zijn tijd aan zijn familie wilde besteden. Hij trok zich dan ook terug uit de functies die hij tot dan toe bekleedde. Desondanks is hij steeds beschikbaar gebleven als vraagbaak, en is daar ook nog regelmatig gebruik van gemaakt. Uiteraard heeft Toon dit alles nooit kunnen doen zonder de steun van zijn vrouw Maria, en zijn kinderen. Wij wensen hen dan ook alle kracht en sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Toon zal altijd herinnerd blijven worden als een groot Juliana man, en Juliana zal hem eeuwig dankbaar blijven.

Deel pagina met

Juliana feliciteert

Clubgegevens

RKSV Juliana, Mill

RKSV Juliana is opgericht op 1 augustus 1919 en onderscheiden met de Koninklijke Erepenning tijdens het 75-jarige jubileum in 1994.

Adres sportpark:
Langenboomseweg 7
5451 JH Mill
0485-452139
Plan uw route
Postadres:
Molenstraat 6 
5451 BC Mill
06-36198697
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.