Erelid: Theo Bloemen

In Memoriam: Erelid Theo Bloemen (30-08-1939 / 14-04-2020)

TheoBloemen2

Mill, 14 april 2020.

Vanmorgen heeft ons het trieste bericht bereikt dat ons erelid Theo Bloemen op 80-jarige leeftijd is overleden. Van gepaste afstand wensen wij Cobie en de familie alle sterkte toe bij het dragen van dit verlies. Het zal niet meevallen in deze tijd om Theo een passend afscheid te geven, we gaan Theo echter nooit vergeten.

Theo was een man met een heel groot “blauw-wit” hart. Hij heeft dan ook vele uren op ons mooie sportpark doorgebracht, en daar allerlei hand en spandiensten verricht. Zeker na zijn pensionering als “onderhoudsman” bij de woningbouwvereniging was Theo hele dagen op het sportpark te vinden. Zijn ervaring opgedaan bij de woningbouwvereniging kwam dan ook vaak goed van pas.
Theo was ook een regelaar pur sang. Overal wist hij een mouw aan te passen, soms wel eens te kort of net iets te lang, maar geregeld werd het. Theo was ook een man van anekdotes. Hij kon in geuren en kleuren vertellen over zijn verleden bij Juliana en van vele anderen om hem heen. Vorig jaar in het kader van het 100-jarig jubileum heeft hij nog een interview gegeven voor de jubileum krant. Daarin geeft hij zelf zijn levenswandel binnen Juliana weer.

Theo Bloemen: ‘Zonder Juliana gaat niet’

Theo Bloemen is een van de vijf ereleden van Juliana Mill. Hij vertelt over zijn grote passies, Juliana en ‘scheidsrechteren’.
In zijn vertrouwde omgeving aan de Leeuwerikstraat in Mill vertelt hij vol enthousiasme over het heden en verleden. Zijn hart voor de club laat hij daarbij meermaals spreken. Juliana is voor Theo Bloemen meer dan een voetbalvereniging uit zijn woonplaats, zo blijkt. Net als zijn andere liefde op sportgebied overigens: het fluiten van wedstrijden.
Het begon allemaal voor Theo in 1953, toen hij 14 jaar was. Hij speelde weliswaar bij de B1 maar mocht regelmatig aantreden bij de senioren. ,,De eerste jaren gingen we gewoon met de fiets naar uitwedstrijden, heel normaal was dat toen. Zo ook tijdens die ene wedstrijd in Langenboom waarin ik mijn enkel brak. Moest ik op de terugweg achterop de bagagedrager bij de leider met mijn fiets aan de hand.”
Theo herinnert zich nog zijn begintijd in het eerste elftal. ,,We begonnen ooit in de wei achter Peter Schraven (aan de kant van de Sint Hubertse Binnenweg, red.), waar we ons moesten omkleden in een kippenhok. Maar we trainden achter Piet Hoek aan de Beerseweg; het veld lag hoger dan de wei bij Peter Schraven, het was er altijd droog. Er stonden wat waterbakken om te wassen. Douchen was er in die tijd niet bij.”
Na vijf jaar als rechtsback van het eerste elftal richt Theo zich op het vak van scheidsrechter: 24 jaar is hij als hij de scheidsrechter cursus van de KNVB gaat volgen. Zo fluit hij enkele wedstrijden als clubscheidsrechter bij Juliana, met Cor van Geenen en Cor van Sambeek als spelers in het veld. Daarna maakt hij de stap naar de regio. ,,Ik moest elk jaar een conditietest doen, meestal bij De Zwaluw in Oeffelt op het oude sportpark, nog bij de rotonde.”
Die conditietest gaat hem goed af, net als het fluiten van wedstrijden. Achter zijn naam staan meer dan 500 (!) wedstrijden als scheidsrechter. Op de vraag wat voor een type arbiter hij was, zegt hij: ,,Tossen en voetballen, geen geouwehoer!” Het scheidsrechtervirus heeft hij overgebracht op kleinzoon Timo Smulders, die op zijn 15e debuteerde bij de amateurs. Met hem reist Theo stad en land af. Van wedstrijden in de buurt tot finales verder weg. Als hij over zijn kleinzoon en diens carrière praat dan straalt Theo volop.
Ook het vrijwilligerswerk bij Juliana zorgt voor een lach op zijn gezicht. Hij noemt 31 maart 2000 als belangrijke dag, toen ging hij namelijk met de VUT en meer doen bij Juliana, op het voetbalveld aan de Wanroijseweg. Van poetsen tot de kantine schrobben ('na zondag was het meestal een plèkvloer'). Elke dag was er wel iets te ruimen of te poetsen. Theo, destijds een soort kantinebeheerder, had wel een duidelijke regel: zijn wil was namelijk wet (en dat werd ook geaccepteerd).
Theo is (bijna) 80 jaar maar nog altijd vrijwilliger. Zo komt hij nog twee keer per week bij Juliana, door zijn fysieke conditie is zijn functie echter alleen veranderd in die van 'manager'. ,,Dat zware werk gaat gewoon niet meer", zegt Theo, die in 2013 tot erelid van Juliana werd benoemd. ,,Juliana is een echte vereniging. Het is veel gezelligheid, samen dingen doen. Een kop koffie met het beheer, de mensen die me groeten op de club. Zonder Juliana gaat gewoon niet.”

Deel pagina met

Juliana feliciteert

Clubgegevens

RKSV Juliana, Mill

RKSV Juliana is opgericht op 1 augustus 1919 en onderscheiden met de Koninklijke Erepenning tijdens het 75-jarige jubileum in 1994.

Adres sportpark:
Langenboomseweg 7
5451 JH Mill
0485-452139
Plan uw route
Postadres:
Molenstraat 6 
5451 BC Mill
06-36198697
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.